25 Temmuz 2017 Salı

Makat Kanaması neden olur?

Makat Kanaması neden olur?

Makat kanaması olan kişinin aklına ilk olarak hemoroidin kanadığı gelir oysa hemoroid dışında çok sayıda hastalık kanama yapabilir. Bu hastalıkların bir kısmı önemsizken bazıları ise çok tehlikelidir ve en kısa sürede tedavisine başlanması gerekir daha doğrusu teşhis ve tedavisinin gecikmesi hayati öneme sahiptir.

Makat Kanaması Sebepler

  • Hemoroidbasur-kanamasi-nasil-durur
  • Anal fissür, çatlak, yırtık
  • Fistül, makatın yanında delik ve akıntı olması
  • Mayasıl
  • Makatta siğil
  • Pilonidal sinüs (Kıl dönmesi)
  • Et beni (polipoid çıkıntılar)
  • Bağırsak kanserleri
  • Makatta kanser olması
  • Chron hastalığı
  • Kolitis ülseroza
  • Hastalıklara ait belirti
    Anal fissür

    makat-catlagiAnal bölgenin en ağrılı hastalığıdır, iç kısımda bir tür yırtılma olur. Yırtığın yeni olduğu dönemde peçeteye bulaşma şeklinde kan olabilir. Hastalık kronikleştikçe kan görülme ihtimali azalır çünkü yırtığın zemini yeni bir tabakayla kaplanır. Çatlak tedavisi öncelikle ilaçlarla yapılır 1-2 hafta ilaç kullanmaya rağmen geçmediyse ameliyat yada botox yapılır. Ameliyatta çatlağın iyileşmesini engelleyen kas kesilir ve başarısı % 99 lar düzeyinde, botox tedavisinde ise kası kesmek yerine geçici olarak felç eden ilaç enjekte edilir. Başarı oranı % 95 civarıdır.
    Fistül
    Anüsün yanında sürekli akıntı yapan bir delik vardır.En sık sebebi bölgede oluşan apselerdir.Apse iyileşirken geride boru gibi bir kanal kalır ve sürekli akıntıya neden olur.Akıntı sıklıkla iltihap leklindedir ancak bazen kanal tahriş olur veya ezilir bu durumda kanlı akıntı görülür.Komplike ve inkomplike olarak tipleri vardır.Tipleme kanalın makat kaslarıyla olan ilişkisine göre yapılır ve tedavi seçiminde önemli bir kriterdir. Kaslarla ilişkisine göre fistülotomi, lazerle tedavi veya seton gibi değişik cerrahiler uygulanır.
    Mayasıl
    Makatın ve civarının en kaşıntılı hastalığıdır, öyle ki hastayı çıldırtacak kadar kaşınma yapabilir. Bu kadar şiddetli kaşıntıyı geçirmek için hastalar kaşır ve bölge cildini tahriş ederek kanamaya neden olur. Ciddi düzeyde kan olmaz, daha çok iç çamaşırı kirletecek düzeylerdedir. Tedavisinde pruzon merhem kullanılır. Kaşıntıyı 2-3 günde geçirir. Neden olabilecek gıdalar veya uygulamalar çıkarılırsa tekrar olmaz.
    Anogenital siğiller
    Karnabahar gibi küçük çıkıntılar olur. Sonradan olduğu için çok zariftir ve kopma yada tahriş olma eğilimindedir. Koptuğu yerden minimal düzeyde kan sızabilir. Kanamasının önemi yoktur ancak çok bulaşıcı bir hastalık olduğu için kısa sürede tedavi edilmelidir. Kondilom anal sex yapanlarda özellikle gaylerde daha sıktır ancak herkeste görülebilir.
    Pilonidal sinüs
    Kuyruk sokumu civarından kan gelmesi seyrek karşılaşılan bir durumdur.Kıl yumağıyla makatın arasında kanal oluşup akıntı varsa ara sıra kanama olabilir,bazen kuyruk sokumu civarındaki delikten de kan gelebilir. Tedavisi cerrahidir. Fenol veya gümüş uygulamaları yapılsa da bunlar daha çok ağrıyan çürük diş için ağrı kesici almak gibidir. 15 farklı çeşit ameliyat vardır. Klasik yöntemleri uygulayanların sayısı giderek azalmaktadır, son yıllarda çağdaş ameliyat teknikleri hızla yaygınlaşmaktadır. Özellikle hastanın 10 dakika sonra işine dönebildiği mikro sinüsektomi yöntemi yaygın şekilde yapılmaktadır.
    Et beni
    Vücudun diğer bölgelerindekine benzer et beni gibi çıkıntılardır, nemli bölge olması sebebiyle yüzeyleri tahriş olarak yada koparak kanamaya neden olabilirler.Tedavisi radyo frekansla 1-2 dakikada yapılabilir. Tedavi kalıcıdır.
    Bağırsak kanserleri
    En riskli guruptur çünkü hızlı ilerle ve vücudun diğer hayati organlarına sıçrayabilir. Sık rastlanan kanserler gurubuna girer.hemoroidim kanıyor diyerek tedavi başlamadan önce kesinlikle muayene ve anoskop muayenesi, gerekirse daha ileri tetkikler yapılmalıdır. Basur kanamasıyla sıkça karıştırılır ama çok daha ciddi bir durumdur. Bölgede en sık görülen kanser türüdür, erken dönemde teşhis edilmesi halinde tedavi başarısı % 90 lara kadar çıkmaktadır ancak geç fark edilirse bu oran tersine dönmektedir.
    makat-kanseri-nasil-olurMakat kanseri
    Seyrek görülen kanser türlerindendir. Basur gibi memeye benzer bir yapısı olduğu için hastaların neredeyse hepsi önce bir fitil kullanırlar. Bu konuda tecrübeli bir proctoloji uzmanı baktığı anda şüphelenir ve biopsi alarak sonuca gider. Tek tedavisi cerrahidir, ek olarak diğer kemoterapi ve radyo terapi uygulamaları da yapılır. Basur memesine benzer şekilde meme gibi çıkıntı yaptığı için neredeyse hastaların tamamı önce kendi kendine basur teşhisi koyar ve konu komşu veya eczacı önerileriyle çeşitli fitil, krem veya haplar kullanır. Ne yazıkki çok kıymetli zaman kaybedilmiş bu kadar önemli bir hastalığın tedavisi geciktirilmiş olur.
    Chron hastalığı
    Daha çok ince bağırsakları tutan iltihabi bir hastalıktır. Vücut kendi dokusuna zarar veren maddeler üretir. Tedavisi ilaçlarla yapılır ve gastro bölümünce takip edilir. Yakın takip önemlidir.
    Kolitis ülseroza
    Bağırsağın iç yüzeyinde yüzeysel bir sıyrılma gibi bir hastalıktır. Dar bir alanda olabileceği gibi tüm bağırsağa da yayılabilir. Kanama durdurulamazsa tüm kalın bağırsak cerrahi olarak çıkarılır.
    Vücuttaki tüm kanamalar mutlaka izah edilmelidir. Mesela dişimizi fırçalarken kan görebiliriz bunu önemsemeyiz önemsememek mantıklı da olabilir çünkü biliriz ki fırçanın yaptığı tahriştendir ama öksürmekle kan gelmesi yada idrarda kan olması veya dışkıda kan görmek diş eti kanaması gibi izah edilebilir bir durum değildir ve mutlaka profesyonel destek alınmalı gerekli görüntüleme yöndemleri yaptırılmalıdır. Özellikle anüsten taze kan gelmesi muayene kadar basit bir şekilde yapılabilen anoskop muayenesi iler 1-2 dakikada % 99 doğrulukla izah edilebilir. Türkiye’de sindirim sistemi kanserlerinin sık görüldüğü akıldan çıkarılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder